W dniu dzisiejszym podsumowaliśmy na konferencji cykl spotkań w powiatach województwa świętokrzyskiego diagnozujących bariery i wyzwania współpracy międzysektorowej w naszym regionie!
Z naszego zaproszenia skorzystało kilkudziesięciu przedstawicieli samorządów, organizacji pozarządowych, firm i uczelni.
Podczas wydarzenia Łukasz Bilski podsumował działania projektu „Ośrodek współpracy międzysektorowej w woj. świętokrzyskim” oraz przebieg spotkań w powiatach, a następnie poprowadził panel dyskusyjny na temat kreowania partnerstw lokalnych, w którym udział wzięli:
Jan Czaja – Dyrektor Biura LGD Dunajec – Biała, który dokonał wprowadzenia prelekcją na temat przykładów udanych partnerstw lokalnych oraz Michał Piasecki – Pełnomocnik Wojewody Świętokrzyskiego ds. budowy społeczeństwa obywatelskiego i współpracy z organizacjami pozarządowymi i Magdalena Marynowska – Burmistrz Osieka
Kolejnym prelegentem był Mariusz Marciniak ze Stowarzyszenia Bonum Publicum, który zaprezentował przykładowy projekt współpracy międzysektorowej między NGO a Samorządem na przykładzie Uniwersytetu Ludowego w Centrum Edukacji Ekologicznej w Widełkach.
Następstwem prelekcji był panel dyskusyjny pn. „Kreować, naśladować czy zrezygnować – dlaczego
współpraca międzysektorowa napotyka opór materii?”
Panel moderował @Mirosław Kopik – Polsko-Ukraińska Izba Gospodarcza.
Perspektywicznymi pomysłami na współpracę podzielili się:
dr Patryk Szczygieł – Fundacja Europa House
Mariusz Brelski – Powiat Kielecki
Mariusz Marciniak – Stowarzyszenie Bonum Publicum
Jako wprowadzenie do ostatniego panelu Filip Kułanowski zaprezentował tezy raportu końcowego Projektu, a następnie zmoderował dyskusję z zakresu poszukiwania recepty na lepszą współpracę okiem poszczególnych sektorów.
W tej części panelistami byli:
Tomasz Gzela – LifePass Sp. z o.o.
Piotr Wójtowicz – Fundacja Instytut Rozwoju Zasobów Ludzkich SPECTRUM
Martyna Pawłowska – Wójt Gminy Łoniów
Konferencję zamknął Łukasz Bilski, wyrażając nadzieję na wdrożenie wypracowanych w projekcie rozwiązań.
Serdecznie dziękujemy wszystkim panelistom i słuchaczom za aktywny udział oraz pytania i sugestie.
Zadanie finansowane przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich, Konkurs PROO-4 Edycja 2023.
#PROO #PROO4 #komitetdosprawpozytkupublicznego