Lokalnie o współpracy międzynarodowej

Lokalnie o współpracy międzynarodowej.

O zaletach współpracy międzynarodowej bardzo dużo się mówi i pisze, i nikogo już chyba nie trzeba przekonywać jak ważne jest podejmowanie inicjatyw międzynarodowych.

Współpraca z partnerami z zagranicy pozwala nam spojrzeć na nasze lokalne problemy z innej perspektywy, generuje nowe rozwiązania, inspiruje a także rozwija organizację.

Niestety według badań tylko 4 % polskich organizacji pozarządowych utrzymuje stały kontakt z zagranicznymi ngo. Partnerstwa międzynarodowe dużo częściej utrzymują organizacje z miast powyżej 200 tys. mieszkańców – zadeklarowało je 37% ngo. Na terenach wiejskich jest zdecydowanie gorzej, współprace międzynarodową deklaruje tylko 11 % ngo (Stowarzyszenie Klon/Jawor, Podstawowe fakty o organizacjach pozarządowych, raport badania 2012).

Znaczenie w rozwoju partnerstw ponadnarodowych ma również wielkość organizacji pozarządowej -  im większa organizacja, im więcej realizuje projektów, im więcej osób zatrudnia lub zrzesza, tym częściej występują relacje z partnerami  z innych krajów.

Część organizacji utrzymujących relacje z partnerami za granicą należy jednocześnie do międzynarodowych zrzeszeń lub sieci. Przynależność do tego rodzaju porozumień organizacji pozarządowych zadeklarowało 8% polskich organizacji.

Fundacja Centrum Europy Lokalnej poprzez swoje działania chce promować ideę współpracy międzynarodowej a także dzielić się doświadczeniami w realizacji projektów ponadnarodowych z innymi organizacjami.

Od początku swojej działalności z sukcesami nawiązujemy partnerstwa i realizujemy inicjatywy międzynarodowe. Obecnie stale współpracujemy z organizacjami z Wielkiej Brytanii, Włoch, Niemiec, Austrii, Ukrainy, Gruzji a także Stanów Zjednoczonych. Fundacja jest również członkiem Polskiej sieci fundacji Anny Lindh, której zadaniem jest zbliżenie gospodarcze, polityczne i kulturowe państw Unii Europejskiej i państw basenu Morza Śródziemnego.