Rozprawy o Europie

Lokalna społeczność potrzebuje przestrzeni, w której możliwa byłaby nieskrępowana dyskusja nad najbardziej palącymi sprawami, skupiającymi uwagę ludzi. Nie dotyczy to jedynie kwestii politycznych, ale także spraw społecznych oraz problemów filozoficznych, związanych ze zmianami w życiu jednostek i całych społeczeństw, których jesteśmy świadkami.

Inicjatywa „Rozprawy o Europie”, ma położyć fundament dla powstania szerokiego forum refleksji intelektualnej dla regionu.

Co kryje się pod sformułowaniem „Rozprawy o Europie”?

Jako Polacy i Europejczycy, mamy pełną świadomość znaczenia czasu, w którym przyszło nam żyć. Chcemy zrozumieć głębokie przyczyny najważniejszych wydarzeń w naszym otoczeniu, nie unikając szerokiego, globalnego spojrzenia na rzeczywistość oraz budzących emocje i kontrowersje tematów. Nie mamy zamiaru opisywać otaczającej nas rzeczywistości, ale ją tłumaczyć, czyli kreować i utrwalać wiedzę.

Ideą przewodnią naszej inicjatywy jest otwartość i brak skrępowania w konstruktywnej dyskusji i wymianie poglądów.